Har noen fortalt deg at du har «radiostemme»? At du burde prøve deg på stemmeskuespill? Kanskje du vurderer en karriere som norsk stemmeskuespiller, eller allerede har prøvd, men uten å oppnå den gode lydkvaliteten som kunder forventer?
Faktum er at selv den beste stemmen trenger det rette utstyret for å høres bra ut. Du kan ha et supert manus og være aldri så flink til å redigere lyd, men du kommer ikke utenom dette: et velbygd og velutstyrt hjemmestudio må til for å produsere en voice over av høy kvalitet.
Med over 11 års erfaring som stemmeskuespiller lærer jeg fremdeles nye ting som hjelper meg til å perfeksjonere mitt eget hjemmestudio. Her er min liste over 7 ting et hjemmestudio MÅ ha for å spille inn en voice over med høy kvalitet og krystallklar lyd.
1. En god mikrofon
Dette er selvsagt nummer en på lista over ting du må ha i ditt hjemmestudio. Likevel er det verdt å nevne at selv den råeste mikrofonen aldri kan gjøre en god jobb uten flere viktige elementer på plass. Mer om det lenger ned i innlegget.
Hvis du tar din karriere som norsk voice over seriøst trenger du en mikrofon i toppklasse. Jada, finnes et hav av mikrofoner til en billig penge – men det er først når du investerer i en virkelig god mikrofon, at du blir i stand til å gjøre karriere ut av dette.
Mikrofonen er verktøyet som skal fange stemmen din. Jo bedre den er, jo bedre lyd oppnår du. Men det finnes også en hake ved å kjøpe en dyr og sensitiv mikrofon: jo mer sensitiv den er, jo bedre må akustikken i studioet ditt være.
I mitt studio finner du to mikrofoner: en Røde Broadcaster og Sennheiser MKH416. Sistnevnte er min hovedmikrofon og den som mest sannsynlig blir brukt under en norsk voice over du bestiller her på Norskvoiceover.no.

Hver mikrofon har sine sterke og svake sider.
Sennheiser MKH416 gir deg en seriøs og klar tilstedeværelse. Dette passer perfekt (for min stemme) når jeg spiller inn reklamer, stemmer til spill, promoer og bedriftsvideoer. MKH416 har nærmest blitt en industristandard innen voice over-bransjen og brukes av mange store og kjente stemmeskuespillere.
Men fordi denne kan bli litt intens for enkelte prosjekter, slik som lydbøker, har jeg også min trofaste Røde Broadcaster.
Denne bruker jeg til lengre prosjekter som e-læring og lydbøker. Den har meget god og klar lyd, uten at den blir for «skarp» når lytteren skal høre på stemmen over tid.
Disse mikrofonene passer ikke nødvendigvis til din stemme, så her må du gjøre egne undersøkelser.
Andre mikrofoner som er i bruk i mange voice over-studioer, er Neumann TLM 102, 103 og Neumann U87.
Går du får sistnevnte bør du ha en fet lommebok. Ikke bare er mikrofonen blant de dyreste som brukes av stemmeskuespillere i dag, men den krever også presis og profesjonell akustisk behandling.
Her er Sennheiser MKH416 mer tilgivende. Denne fanger kun opp lyden rett foran seg og egner seg godt hvis du f.eks. bor i nærheten av en vei eller annen kilde til støy.
Den beste mikrofonen trenger altså ikke å være den dyreste. Det kommer an på din stemme, ditt studio og hva den skal brukes til.
2. Tilbehør til mikrofonen
Hvilket tilbehør du velger påvirker også lydkvaliteten du kan produsere i ditt hjemmestudio.
Selv om mikrofonen er prima vare, kan opptaket raskt bli ødelagt av støy fra utsiden. Det kan være «popping» (der vind fra munnen treffer mikrofonen når du uttaler plosiver, slik som bokstaven «p»), dunking i bordet, mekaniske lyder osv.
Tre typer tilbehør kan bidra til å heve kvaliteten betraktelig, ved å løse disse problemene.
- Popfilter: Dette er et tynt filter som sprer og bremser luften fra plosiver, slik at de ikke treffer mikrofonen. De er gjerne laget av tynn nylon eller metallnetting. Det er likevel viktig å huske at et popfilter ikke kan utføre mirakler. God mikrofonteknikk og erfaring for å uttale plosiver riktig er avgjørende. Forsøk f.eks. å vende munnen inn mot mikrofonen fra en vinkel, slik at luften ikke treffer direkte på membranen. Fukt leppene for å gjøre stoppet i hver plosiv klar og tydelig, med minst mulig luftutstrømming.
- Mikrofonstativ: Dette holder mikrofonen din. Et godt mikrofonstativ er solid og justerbart. Et populært valg er Røde PSA1 Studioarm. Jeg har brukt min siden jeg startet karrieren innen norsk voice over – og den er god som ny etter 11 års bruk.
- Shock mount: Dette er en monteringsmekanisme som gjør at mikrofonen henger fritt fra strikker i en metallramme. Dermed forplanter ikke vibrasjoner seg i mikrofonen, f.eks. hvis du kommer borti bordkanten mens du tar opptak. Her varierer utvalget med mikrofonene og ikke alle shockmounts passer alle mikrofoner.

3. Programvare og en god PC/Mac til ditt hjemmestudio
Programvaren vi bruker for å redigere voice over kalles for et DAW (digital audio workstation). Her spiller du inn, klipper, tilpasser og etterbehandler lyden, før den sendes til kunden.
Du trenger også en god datamaskin. En treg PC kan gjøre jobben frustrerende og vanskelig.
Mitt favorittprogram for å spille inn og redigere voice over er Adobe Audition. Det har alle funksjonene som trengs, samlet på en plass. Her finner du innspilling over flere spor, equilizer, kompressor og verktøy for etterbehandling, slik at du kan være på ditt beste i alle opptak.
Adobe Audition koster litt i måneden, men er vel verdt investeringen for ditt hjemmestudio. Vil du gå for et gratis alternativ finnes Audacity, som har mange av de samme verktøyene. Dette programmet er ikke i nærheten av like intuitivt og mangler noen av de mer avanserte mulighetene.

4. Forforsterker og prosessor
Dette kalles også et audio interface, eller lydgrensesnitt på norsk. For det beste resultatet er kvaliteten på dette avgjørende. En forforsterker forsterker mikrofonsignalet, mens prosessoren omgjør signalene til digital informasjon som din PC kan forstå. De kommer som regel i en og samme enhet, som kobles til PCen med USB.
Du kan lese mer om mine anbefalinger rundt lysgrensesnitt i innlegget Hvordan velge et nytt lyd-interface for voice-over.
De fleste mikrofoner sender ut et meget lavt nivå og trenger derfor denne forsterkeren. Visse mikrofoner krever en ekstra forsterker i tillegg, hvis ikke blir volumet for lavt. Dette kan f.eks. være tilfellet for Shure SM7B – mikrofonen du ser alle podcastere bruke i dag. Denne kan med fordel brukes sammen med en Cloudlifter eller lignende, som forsterker signalet ytterligere.
5. Hodetelefoner til hjemmestudio
Hodetelefoner er avgjørende, men det er mye som skiller studiohodetelefoner fra vanlige hodetelefoner. Forskjellen er grunnen til at dette er nummer 5 på lista: det nytter ikke å bruke et gaming-headset eller bluetooth-settet du har med på flyet for å spille inn voice over i høy kvalitet.
Et sett med studiohodetelefoner er spesifikt designet for innspillingsarbeid.
- De leverer nøyaktig lyd. Studiohodetelefoner leverer den virkelige lyden, slik den egentlig høres ut. Vanlige hodetelefoner modifiserer og endrer på lydbildet, gjerne for å gjøre lytteopplevelsen bedre når du hører på musikk eller ser på film. Du vil kanskje ha litt ekstra bass og diskant i hodetelefonene når du hører på musikk, men ikke når du skal identifisere problemer eller justere profesjonell lyd som skal ut til kunde. Mange bruker også hodetelefoner under innspillingen. Dette kan være nyttig for å identifisere problemer med en gang. Da nytter det ikke med hodetelefoner som endrer på lydbildet.
- De har et større frekvensområdet (hz). Vanlige hodetelefoner kan vanligvis ikke reflektere ting som bakgrunnsstøy i de høyeste og laveste frekvensene. Studiohodetelefoner kan dette, slik at du kan finjustere lyden til perfeksjon.
- Høyere kvalitet. Studiohodetelefoner er gjerne av høyere kvalitet og er mer velbygd enn vanlige forbrukerhodetelefoner. Det gjør at de er mer komfortable i bruk, noe du definitivt trenger om du skal ha de på en hel arbeidsdag.

6. Skjermer til hjemmestudio
Du kan fint overleve med én skjerm, tilkoblet PCen din. Men vil du virkelig oppnå høy kvalitet har ikke datamaskinen noe å gjøre i nærheten av mikrofonen din.
En egen skjerm og tilgang på mus og tastatur inne i studioet kan gjøre arbeidsdagen langt enklere. Da kan du kontrollere opptak, lydnivåer og andre innstillinger fra studioet, uten at PCen trenger å være i nærheten.
Har du tilgang på en ekstra skjerm kan du også øke produktiviteten når du jobber fra ditt hjemmestudio. Her kan du gå enda lengre og installere to skjermer i studioet og to ved PCen der du redigerer.
Jeg har valgt ultrabrede skjermer, fordi jeg liker å ha det sømløst. Med en ultrabred skjerm kan jeg se programvaren for innspilling og manus samtidig, uten behov for å bytte mellom vinduer på PCen.
7. Akustikkbehandlet rom
Et akustikkbehandlet og lydtett hjemmestudio er avgjørende for å spille inn voice over i høy kvalitet.
Det holder ikke bare uønskede lyder ute, slik som trafikk, bråkebøtta av en nabobikkje eller unger som leker. Et skikkelig hjemmestudio er også behandlet på innsiden, for å oppnå perfekt akustikk. Det skal ikke høres ut som en boks, men det skal heller ikke være ekko på opptaket. Romklang er et problem som går igjen hos mange norske stemmeskuespillere.
Som jeg nevnte tidligere i innlegget, må denne behandlingen være enda bedre hvis du har en sensitiv mikrofon.

Tykke gulvtepper, gardiner ol. er billige løsninger for å begrense romklang, men skal du ha et skikkelig hjemmestudio kan du se på løsninger som WhisperRoom. Disse «portable» rommene er lydisolerte og kan enkelt gis akustikkbehandlingen som trengs for å produsere krystallklar lyd.
Det finnes også mange videoer på Youtube som viser deg hvordan du bygger ditt eget studio. Mulighetene er mange.
Jeg blir ofte kontaktet av folk som vurderer en karriere som stemmeskuespiller. De lurer gjerne på mikrofon og programvare – men har satt av lite tid til akustikk. Faktum er at du kan ha alt det andre på denne lista, men hvis studioet du spiller inn i kommer til kort, er løpet kjørt og opptaket ødelagt.
Da håper jeg du har fått litt bedre peiling på hva du MÅ ha for å gjøre ditt hjemmestudio i stand til å levere profesjonell voice over.
Jeg har skrevet mer om hjemmestudio i saken Lage hjemmestudio – 10 viktige ting du trenger