Det kan være mange grunner til at du vil lage hjemmestudio. Enten du drømmer om å jobbe med voice-over? Kanskje du er en musiker som drømmer om å lage det perfekte hjemmestudio? Eller kanskje du bare er en Youtuber eller streamer som vil ha bedre lydkvalitet?
I dette innlegget tar jeg for meg noen av de viktigste tingene du trenger for å lage et profesjonelt hjemmestudio. Noen av disse tingene er kjekt å ha, men ikke avgjørende.
Så enten du sitter med en stemmeskuespiller i magen eller er klar for å øke kvaliteten på dine videoer bør du lese videre.
Kanskje du bare er nysgjerrig på hva som skal til for å produsere en profesjonell norsk voice-over? I så fall får du et lite innblikk i hva slags utstyr vi bruker og hvorfor.
Da setter vi i gang: her er 10 viktige ting du trenger for å lage hjemmestudio som duger
1. En profesjonell mikrofon

Det hadde du vel regnet med, men det ligger mer bak valget av mikrofon enn man kanskje skulle tro. Forskjellige mikrofoner er beregnet på forskjellige formål. Derfor må du også gjøre research, før du legger pengene på bordet.
De fleste mikrofoner er enten såkalte konsensatormikrofoner eller dynamiske mikrofoner. De fungerer på ulike måter og har ulike formål og behov.
La oss først se på kondensatormikrofoner:
Disse er veldig sensitive sammenlignet med dynamiske mikrofoner, og er oftere brukt innen voice-over. Fordi de er så sensitive plukker de opp flere detaljer – inkludert bakgrunnsstøy. Derfor trenger disse mikrofonene stille omgivelser. Mer om det senere i innlegget.
Men ikke alle kondensatormikrofoner er like. Du har kondensatormikrofoner med stor membran og liten membran. De med stor membran (såkalte large-diaphragm condenser) er mest brukt til voice-over, fordi de plukker opp selv det laveste hvisk og leverer god klarhet.
Dynamiske mikrofoner
Dynamiske mikrofoner er mindre følsomme. De egner seg ikke så godt når du skal lage hjemmestudio, med mindre de brukes til musikk. Disse blir ofte brukt til levende musikk, men egner seg ikke like godt til voice-over. I tillegg krever de mye mer kraft i form av gain (forsterkning) av lyden for å få respektable nivåer på opptaket. Jo høyere gain, jo mer støy. Derfor bør du i de fleste tilfeller velge en kondensatormikrofon hvis du skal lage et profesjonelt hjemmestudio.
Noen av disse er mer sensitive enn andre og krever derfor at du tar ekstra nøye hånd om den akustiske behandlingen i rommet du skal bruke for opptak.
Et eksempel på en ekstremt sensitiv mikrofon er Neuman TLM 103. Den plukker opp alt. Da kreves et ekstra stille rom med riktig akustisk behandling.
I visse tilfeller kan faktisk dyrere mikrofoner som TLM 103 høres dårligere ut enn en billigere, mindre sensitiv mikrofon.
Dette er ikke en mikrofonguide, så hvis du vil vite mer om mikrofontypene der ute kan du besøke denne guiden hos Voices.com.
USB-mikrofoner: nei, nei, nei
USB-mikrofoner er fullstendig utelukket når du skal lage hjemmestudio. Ettersom de ofte er både billigere og ment for hobbybruk får du både mer støy, ulyder og en dårligere lydkvalitet via en USB-mikrofon. Disse burde derfor være på forbudslista når du planlegger ditt hjemmestudio.
2. Et profesjonelt lyd-interface

Et audio-interface – eller lydgrensesnitt på norsk – tolker lydsignalene fra mikrofonen din slik at de kan bli tatt opp i opptaksprogrammet du bruker. Skal du lage hjemmestudio kommer du ikke utenom disse.
Et interface består av en forsterker og en konverteringsenhet som konverterer signalet fra analog til digital.
Jo høyere kvalitet du har på ditt interface, jo bedre kan lyden bli, men bare opp til en grense. Alt avhenger nemlig av mikrofonen og ikke minst rommet du tar opp i.
Forsterkeren i interfacet forskerker forhåpentligvis bare den lyden som bør forsterkes, samtidig som den ikke plukker opp eller lager egen støy. Dette kalles gjerne signal-to-noise-ratio – altså forholdet mellom støy og lydsignalet.
De fleste kondensatormikrofoner med stor membran krever i tillegg strøm for å fungere. Dette kaller vi phantom power og leveres som regel i 48 volt. Interfacet må derfor kunne levere denne strømmen til mikrofonen, hvis den trenger det for å fungere.
Jeg har tidligere skrevet om forskjellige lyd-grensesnitt i innlegget Hvordan velge et nytt lyd-interface for voice-over.
3. Akustisk behandling av rommet

Dette er kanskje det viktigste grepet du kan gjøre for å forbedre lyden på dine opptak. For et profesjonelt hjemmestudio er det helt avgjørende og er noe vi som jobber innen voice-over-produksjon bruker mye tid og ressurser på.
Så hvorfor er det så viktig med akustisk behandling av rommet når du skal lage et hjemmestudio?
Svaret er refleksjoner. Ikke av lys, men lyd.
Når du snakker spretter lydbølgene ut fra alle harde overflater de møtes. Det fører til ekko eller annen romlyd på opptaket. Hvis det er en ting kunden eller seeren din ikke vil høre på, så er det lekko og gjenklang. De skal høre deg – ikke rommet. Dette er utrolig viktig å tenke på når du skal lage hjemmestudio.
Samtidig må ikke rommet bli så “dødt” eller lite at det høres ut som om du snakker i en boks.
Behandlingen av rommet kan også brukes til å hjelpe de frekvensene du ønsker mer av, mens du tar bort frekvenser som er uønsket, slik som rumlende bass.
I tillegg kan det hende du har en plagsom nabo som bestemmer seg for å klippe gresset akkurat i det du skal spille inn en reklame, eller gå live på Twitch.
Er ulyder fra utsiden også et problem bør du vurdere å gå et skritt lenger ved å lydisolere rommet. Et billigere alternativ kan også være å kjøpe en ferdig lydtett studioenhet, slik som et WhisperRoom.
Det er ikke billig, men det er enklere enn å bygge selv hvis du ikke er proff med hammer. Undertegnede har ti tommeltotter, så det vet jeg alt om.
For de fleste vil det imidlertid hjelpe med akustiske skumplater. Disse får du kjøpt relativt billig på nettet, og de festes på veggen for å dempe ekko og gjenklang. Merk deg at du trolig vil trenge flere slike skumplater enn du tror.
Er du virkelig på budsjett kan du bygge et puteslott, eller bruke madrasser, gardiner og halve sofaen.
Det ser latterlig ut, men det fungerer overraskende bra. Mange reklamefilmer har stemmer som er spilt inn fra hotellrom der dyner, puter og madrasser har vært redningen.
Om du er en streamer eller Youtuber trenger du neppe å dra den så langt. Ofte kan akustiske plater på veggen foran og bak gjøre en stor forskjell.
4. Profesjonelle hodetelefoner

Hodetelefoner er også nødvendig hvis du skal lage hjemmestudio. Og da snakker jeg ikke om ørepropper, men skikkelige store klokker. Det er ikke uten grunn at hodetelefonene har fått klengenavnet “cans” (bokser) på engelsk.
Når du skal kjøpe hodetelefoner bør du gå for noen som er lukket. Siden du gjerne bruker de både når du tar opptak og under redigeringen, bør de slippe ut så lite lyd som mulig, slik at det du hører i øret ikke lekker ut og dermed havner på opptaket.
Såkalte gaming-hodetelefoner er også noe du bør unngå når du skal lage hjemmestudio, spesielt hvis du tenker på å gjøre dette profesjonellt. De er gjerne laget for å se kule ut, men består gjerne av høytalere i dårlig kvalitet. I tillegg “farger” de lyden ved å forsterke ting som bass og diskant, slik at du ikke hører sluttresultatet slik det egentlig er.
Ofte er de utstyrt med en tynn og elendig mikrofon – og hvis du vil høres profesjonell ut kan du selvsagt ikke bruke den. Derfor blir den bare stående i veien.
Unngå også hodetelefoner med støydemping, da de kan føre til tull og krøll med opptakene dine.
5. Pop-filter

Et pop-filter er avgjørende for noen, men ikke alle liker å bruke det. Når du skal lage et hjemmestudio er det likevel greit å kjøpe et. De koster lite og er du en av de som har behov for det, kommer du til å takke meg senere. Kort forklart er dette et tynt lag med nylon strukket foran mikrofonen. Det skal stoppe luft fra å treffe membranen, slik at du unngår å “poppe” mikrofonen.
Du hører gjerne popping på bokstaver som P, B osv. der man blåser ut luft – såkalte plosiver.
De kan også hjelpe deg med å stoppe pusting, pesing og skarpe S’er, og er således veldig nyttige hvis du har et problem med dette.
Spesielt viktig hvis du tar opptak nært mikrofonen, noe du gjerne gjør som stemmeskuespiller eller vokalist.
Og i motsetning til hva mange Youtubere vil ha deg til å tro: nei, popfilteret skal ikke være helt inntil mikrofonen. Det skal være noen cm fra den, slik at det rekker å bremse plosivene før de treffer membranen.
6. Mikrofonstativ og shockmount

Med mindre du er en rockestjerne er ikke mikrofonen ment til å holdes når du tar opptak for voice over. Et godt mikrofonstativ er derfor nødvendig.
En teleskoparm er gjerne mer praktisk enn et fast stativ, fordi det lar deg justere avstanden til mikrofonen etter behov. Når du ikke tar opptak kan den også flyttes ut av syne.
Et shockmount er en sjokkabsorberende holder mellom stativet og mikrofonen. Dette bidrar til at mikrofonen henger fritt og ikke er i direkte kontakt med stativet. Dermed slipper du at hver minste vibrasjon fra utsiden blir med på opptaket, som f.eks. vibrasjoner fra lastebiler, eller at du dunker i bordet ved et uhell.
Her anbefaler jeg Røde sin «boom arm» som stativ når du skal lage hjemmestudio. Når du kjøper en shockmount bør du sjekke at den passer til din mikrofon. De fleste har den samme monteringsmekanismen, men ikke alle har plass til de største mikrofonene.
7. Gode kabler

Som jeg nevnte i delen om mikrofoner er USB-mikrofoner uaktuelt hvis du vil ha et profesjonelt hjemmestudio. Mange som tidligere har brukt USB-mikrofon, men som har bestemt seg for å oppgradere, oppdager til sin store skuffelse at de også trenger en helt annen type kabel: XLR.
Denne kobler du fra mikrofonen til lydgrensesnittet. Fra lydgrensesnittet til PCen går det gjerne en USB eller Thunderbold-kabel.
8. En PC eller MAC
Dette har du sikkert allerede, men sånn i tilfelle: for opptak og redigering trenger du en PC eller MAC når du skal lage hjemmestudio. Den trenger ikke være spesielt kraftig, men det er ikke en fryd å redigere på en treg maskin (jeg har prøvd) – så hvis maskinen din er av typen som fortsatt har “Windows Vista Ready” på seg bør du vurdere å oppgradere.
9. Program for opptak og redigering

Lydprogramvaren din kan gjøre en stor forskjell. Det finnes programmer for dette både for PC og MAC, slik som Adobe Audition, Audacity og Reaper. For MAC er også ProTools et godt alternativ. Som gratisalternativ er Audacity en klar vinner. Adobe Audition krever derimot at du abonnerer på Creative Cloud, og Reaper kan kjøpes for en engangssum.
Personlig foretrekker jeg Adobe Audition. Det er enkelt i bruk, har alle funksjonene du trenger inkludert, og ser pent ut.
Reaper er også et veldig bra alternativ når du skal lage hjemmestudio, men har en brattere lærekurve og er langt fra så brukervennlig som Adobe sitt alternativ. Til gjengjeld kan du tilpasse Reaper til evigheten og forbi, slik at du får akkurat de funksjonene du ønsker og ingenting annet. At du ikke trenger å abonnere er også et stort pluss.
Audacity er et solid engangsalternativ og får også jobben gjort. Det er ikke pent å se på, men har i alle år vært det foretrukne alternativet til mange profesjonelle voice overe og andre som trenger enkel lydredigering.
10. Tålmodighet når du skal lage hjemmestudio

Når du har alt det andre på plass er det på tide å begynne testingen. Når du skal lage hjemmestudio blir aldri 100% ferdig og det vil alltid være ting du kan justere, forbedre og fikse på. Når du har satt det opp slik du vil ha det bør du teste om du oppnår lydkvaliteten du forventer, eller om det må mer arbeid til. Kanskje en ekstra lydisolerende plate er nødvendig i et hjørne? Kanskje mikrofonen bør monteres annerledes?
Jakten på bedre lyd starter i dag og slutter aldri.
Tid for sjekkliste når du skal lage hjemmestudio:
For å lage et hjemmestudio trenger du:
- En profesjonell mikrofon
- Et profesjonelt lydgrensesnitt
- Akustisk behandling av rommet
- Studiohodetelefoner
- Pop-filter
- Mikrofonstativ
- Kabler
- Lydprogramvare for opptak
Oppsummering: lage hjemmestudio
Som du kan se er det ikke bare å hive opp en USB-mikrofon når du skal bygge et hjemmestudio. Det er mange ting som skal på plass. Det er dessuten fort gjort å svi av mangfoldige tusenlapper på dette – men det er ikke umulig å gjennomføre på det stramt budsjett heller.