norsk voice over logo

Lydisolering og akustikk i studio – slik gjør du det

Tips fra studio
Lydisolering av hjemmestudio - akustikk, absorpsjon og lydisolasjon gjort enkelt.

Enten du er en nybegynner som drømmer om en karriere som stemmeskuespiller, eller en erfaren som bare ønsker å finpusse på studiet ditt, er lydisolering og akustikk helt fundamentalt. Faktisk er det så grunnleggende at mitt råd er å legge mer penger i akustikken enn i resten av utstyret ditt, spesielt hvis du nettopp har begynt med voice over.

For en stemmeskuespiller er ikke lydisolering og akustisk behandling en luksus, men en nødvendighet. Det gjør at stemmen din kommer klart frem, uten motordur eller lyden av barneføtter som tramper hos naboen. Og om du har den minste plan om å gjøre dette profesjonelt, vil du raskt oppdage at opptak med bakgrunnsstøy blir avvist av enhver seriøs kunde.

Kortversjonen:

  • Lydisolering og absorpsjon er ikke det samme, men begge deler er nødvendig i et stemmestudio.
  • Lydisolasjon hindrer lyder fra å komme inn i studioet, mens absorpsjon hindrer refleksjoner og romklang.
  • Du trenger tre ting for å forhindre uønsket støy og refleksjon: masse, absorpsjon og mellomrom.
  • Bruk akustiske skumplater, diffusorer og bassfeller for å forhindre uønsket romklang.
  • Bruk lyddempende materialer som gips, dempende gulvmatter ol. for å forhindre støy fra å slippe inn.
  • Hvor og hvordan du plasserer materialene påvirker resultatet. Prøv deg frem og test hva som fungerer hele tiden.
  • Lydisolering og absorpsjon er en investering som hever kvaliteten på arbeidet ditt.

Lydisolering og akustikk: skumplater på vegg.

(Foto: Shutterstock)

Lydisolering kontra lydabsorpsjon

Først og fremst: lydisolasjon og lydabsorpsjon er ikke det samme, men begge deler er viktige når du skal bygge hjemmestudio.

Når du hører ordet «lydisolering» er det enkelt å tenke at det handler om tykke vegger og forseglede dører. Men et godt isolert studio for voice over gjør mye mer enn å blokkere uønsket støy ute (eller inne).

Når vi spiller inn stemme handler det vel så mye om å stanse refleksjoner inne i rommet. Hvis du noen gang har hørt et amatøropptak, har du kanskje lagt merke til hvordan romklang og ekko påvirker lydkvaliteten.

God lydisolering handler med andre ord om å holde uønsket støy ute, mens lydabsorpsjon handler om å dempe romklangen som oppstår når lydbølgene fra stemmen vår treffer overflatene i rommet.

Så trenger du lydisolering eller lydabsorpsjon? Det avhenger i stor grad av dine individuelle behov, men som regel kommer du langt med en god kombinasjon.

Bor du i et støyende område eller deler bolig med andre, må du definitivt også blokkere lyd fra å slippe inn i studiet ditt. Bor du derimot alene i en stille enebolig på landet, langt fra veier og folk, kan du komme langt med kun akustisk behandling i form av absorberende materialer.

Vitenskapen bak lydisolering

Før du går i gang med å lydisolere studioet ditt, er det greit å ha en grunnleggende forståelse for akustikk og lydbølger.

Som ordet antyder, reiser lyd i bølger av energi gjennom luften. Disse bølgene sprer seg gjennom luft, materialer og vann.

Når bølgene møter et hinder – for eksempel veggene i studioet ditt – kan de slå tilbake i form av etterklang (ekko). Lydbølgene kan også passere gjennom veggen.

De tre prinsippene bak lydisolering og akustikk er:

  • Masse: Jo tyngre og tettere materialet er, desto mindre lyd slipper gjennom.
  • Absorpsjon: Dette reduserer energien i lydbølgene.
  • Mellomrom: Ved å skille flere lag med materialer med et mellomrom (luft) kan vi forhindre at lydbølgene overføres til neste lag.

Dette er veldig forenklet, så du kan lære mer om hvordan absorpsjon fungerer i denne Wikipedia-artikkelen.

Slik lydisolerer du en vegg

Ønsker du å forhindre at lyd kommer inn i studioet ditt, kan du starte med et ekstra lag av enten gips, panel eller noe så enkelt som kryssfiner.

Legger du et lag med isolasjon etterfulgt av luft mellom veggen og platene, øker du veggens evne til å blokkere lyd dramatisk.

Veggen er riktignok bare begynnelsen. Lyd reiser også gjennom vegger, gulv og dører, men prinsippet er det samme: flere lag adskilt med isolasjon og luft gjør underverker.

Lydisolere gulv og tak

Også gulv og tak kan være kilder til støy utenfra. Lydisolerende matter kan bidra til å forhindre at lyd trenger gjennom, og disse kan legges rett på gulvet og taket uten at du er nødt til å rive opp noe som helst.

Andre alternativer er lydabsorberende fliser/matter laget av kork eller skum, som enkelt kan festes i taket med silikon.

Lydisolering av gulv og tak kan gjøres med dempende matter.

(Foto: Shutterstock)

Slik tilpasser du akustikken i et studio

Nå som vi har stengt støyen ute, er det på tide å tenke på hvordan vi gjør akustikken inne i studio så god som mulig. Her er målet å forhindre gjenklang og romlyder, uten at det skal høres ut som om du sitter i en boks.

Dette kan være krevende av ulike grunner. Om studiorommet ditt er lite, risikerer du at lyden høres «boksete» ut, nesten som om du er innestengt i en pappeske. Dette gjør at stemmen blir mer «grumsete» og uklar i opptaket.

På den annen side vil et større rom kreve mer akustisk behandling for å dempe all uønsket gjenklang, som kan bety mer arbeid og ikke minst, en dyrere sluttregning.

For å forhindre uønsket romklang og ekko i studio, bruker vi akustisk skum og isolasjon. Dette er ikke billig, så les videre for noen gode sparetips og triks om du vil bygge et studio på budsjett.

Mikrofon i lydisolert studio med absorberende skumplater på veggene.

(Foto: Shutterstock)

Begynn med de områdene i rommet som reflekterer mest lyd. Dette vil som regel være alle harde overflater, inkludert vegger, tak og gulv.

Spesielt vil veggen rett foran deg og rett bak deg ha behov for ekstra behandling. Dette er fordi lydbølgene reiser ut av munnen din, slår inn i veggen foran deg, og reflekteres mot bakveggen. Denne gjenklangen kan treffe mikrofonen din og bli en del av opptaket.

Akustisk skum kan plasseres strategisk for å absorbere lydbølger og forhindre at de reflekterer tilbake inn i rommet.

Også sidevegger, gulv og tak kan ha behov for behandling. På gulvet løser du dette enkelt med et tykt teppe, mens akustiske skumplater er enkle å feste i taket.

For å unngå en lyd som høres innestengt eller «boksete» ut, bør du unngå å overbehandle rommet med for mye skum og isolasjon. Da kan lyden raskt bli så dempet at den fjerner all naturlig klang.

Dette handler om å skape en god balansegang mellom naturlig romklang som gir liv til opptaket, og å stoppe uønskede refleksjoner.

For å skape et mest mulig balansert lydmiljø bør du bruke en kombinasjon av diffusorer og absorberende materialer. Mens førstnevnte sprer lydbølgene i ulike retninger og bidrar til å beholde en følelse av rom og åpenhet i lydbildet, tar absorberende materialer seg av ekkoet.

Er du mann? For å unngå grumsete lyd og rumling i opptaket kan du plassere bassfeller i hjørnene av rommet for å ta unna de lavfrekvende refleksjonene som bidrar til å lage en «boksete» lyd.

Bassfeller er nyttige for å dempe de dypeste refleksjonene, som ofte er vanskeligere å få kontroll på enn høyfrekvent romklang.

(Foto: Shutterstock)

Forsøk også å ha god avstand mellom veggene og mikrofonen – kommer den for nærme en vegg kan det føre til mer romklang, eller for dempet lyd og dermed gi en følelse av at du sitter i en boks.

Eksperimentering er nøkkelen her, så prøv deg frem med ulike konfigurasjoner og materialer, og ta mange opptak underveis for å høre hva som fungerer best for ditt rom og din stemme.

Sparetips

Fordi akustiske matter, plater og annet utstyr kan bli svært kostbart om du går for kvalitet, har jeg også tenkt på deg som vil gjennomføre dette på budsjett.

Om du allerede har et relativt stille rom, kan du nemlig komme langt med alt fra sofaputer til gardiner, brukte madrasser, gulvtepper og andre materialer som absorberer lyd.

Et puteslott trenger ikke bare å være for barna. De kan også brukes for å dempe ekko i hjemmestudioet.

Dette vil naturligvis ikke gi et like godt resultat som et profesjonelt isolert og behandlet studio, men hvis du hadde visst hvor mange TV-reklamer som er spilt inn ved hjelp av et puteslott som eneste behandling, hadde du blitt overrasket.

På farten kan du også bruke slike løsninger på hotellrommet eller hytta. Personlig har jeg også god erfaring med å bruke bilen som studio på reise, mye takket være min kjære Sennheiser MKH416 mikrofon, som hamler opp med selv litt kompliserte situasjoner med stil.

Til slutt

Å lydisolere et rom for stemmeopptak er uansett en investering som betaler seg i det lange løp ved å heve kvaliteten på arbeidet ditt. Disse tipsene kan du benytte enten du er en stemmeskuespiller, musiker, eller bare ønsker litt fred og ro fra naboen som tramper klokka tre om natta.

Del: 

Siste innlegg

Bestill norsk voice over

Ta kontakt hvis du har spørsmål eller ønsker en norsk stemme til ditt neste prosjekt.