Hvis du er på utkikk etter et nytt interface til studioet ditt, enten fordi du bare vil oppgradere eller erstatte ødelagt utstyr, er sjansen stor for at du har lurt på hvilken boks du bør velge. Det beste rådet jeg kan gi er å spørre andre i bransjen om hvilket interface de selv foretrekker. Bare husk at et interface som fungerer bra med noen andre sin mikrofon, stemme og studio, ikke nødvendigvis er den perfekte match for deg. Hvis du får sjansen bør du prøve ut flere før du velger ut ditt neste interface.
Hvis du ikke er veldig teknisk av deg er det fort gjort å la seg rive med av andres entusiasme for et spesifikt interface, og da er det fort gjort å ende opp med en boks som ikke fungerer for deg. For mange stemmeskuespillere gjelder dette mye av teknologien vi bruker i hverdagen. Vi vet vi trenger det, men langt fra alle er en ekspert på hvordan utstyret deres fungerer, hva det gjør, og hvordan vi skal velge mellom forskjellige merker og modeller.
I dette innlegget tar jeg for meg noen populære interfaces. Du får unnskylde meg for at jeg bruker det engelske ordet interface, men lydgrensesnitt høres bare så snålt ut, mener jeg.
Å velge et interface
Så, du er på jakt etter et nytt interface? Det første du må vurdere er hva du trenger fra det. Tenk over de forskjellige typer opptak du gjør, og hvilke typer opptak du ser for deg at du gjør i fremtiden. Ikke glem å vurdere hvor teknisk anlagt du er, og ikke overvurder deg selv. Du vil alltid få bedre resultater med utstyr du forstår deg på, så det er lite poeng i å kjøpe det mest høyteknologiske interfacet du finner, bare fordi knappene ser kule ut. Er du ikke en avansert bruker trenger du heller ikke avansert utstyr. Du vil bli overrasket over hvor mange TV-reklamer som er produsert på et nybegynner-interface som Scarlett 2i2 – som forøvrig er en av mine favoritter.
Finn ut av hvor mange inputs og outputs du trenger, og sjekk hvilke inputs du har på datamaskinen din. Du blir skuffet hvis du kjøper et interface som bruker Thunderbolt, bare for å finne ut at PCen din ikke støtter det. Vanlige typer tilkoblinger for et interface er USB, firewire eller Thunderbolt. Under panseret er det forskjeller på hvordan disse sender og mottar data.
Etter å ha kartlagt alt dette kan du begynne å vurdere hvilken modell du vil ha. Det finnes mange gode merker på markedet, så la oss ta en titt på ulike varianter og grader av kompleksitet de forskjellige byr på.
Audient ID4 | Pris: ca. 1400,- kroner

iD4 er lillebroren til iD14, iD22 og iD44. Et enkelt interface med 2 inputs og 2 outputs – men som begrenser seg litt i at den ene av inputsene er en jack og ikke XLR. Her følger det med programvare som Cubase LE, og de litt større variantene kommer også med programvare for å rute lyden dit du vil og optiske inputs/outputs for å utvide studioet.
Focusrite Scarlett 2i2 | Pris: ca. 1500,- kroner

Dette er et av de mest populære interfacene på markedet, og det er ikke uten grunn. Det er relativt billig og enkelt i bruk. Stort sett er det veldig stabilt, men noen driverproblemer har plaget meg det siste året. Her får du 2 inputs og 2 outputs, samt noen gratisplugins på kjøpet. Scarlett-serien har en lang rekke produkter med varierende mengder inputs og outputs, men som voice-over trenger du neppe mer enn 2 av hver. Kjøper du 6i6 eller over må du også bruke en ekstra programvare for å kontrollere boksen, som gir deg noen smarte metoder for å sende lyden dit du vil. Godt egnet dersom du skal bygge et podcast-studio.
Focusrite Clarett | Pris: ca. 3500,- kroner

Dette er storebroren til Scarlett. De kom opprinnelig bare i thunderbolt/firewire, men nå som USB3 er en greie, og dermed har økt hastigheten på dataoverføringen til USB, kommer også Clarett med dette valget. Endelig! Dette er for tiden min favoritt, som gir samme enkle betjening som Scarlett. Det er 2 inputs og like mange outputs, og kommer du fra Scarlett kommer du og din nye Clarett til å forstå hverandre med en gang.
UA Apollo Twin | Pris: ca. 9000,- kroner

Her får du 2 inputs og 4 outputs, og du kan utvide med optiske kabler. Enheten har digitalt kontrollerte preamps og den medfølgende programvaren lar deg detaljstyre en rekke funksjoner. Her får man også tilgang på mange plugins som kan emulere populært analogt utstyr. Du kan lagre konfigurasjoner for forskjellige prosjekter, og du kan mate inn lyd fra lydredigeringsprogrammet ditt for å videresende til utstyr for å la kunden høre på opptaket i sanntid. Denne kommer både i Thunderbolt og USB-versjon. Er du på en PC er det sannsynligvis USB du skal gå for. Verdenskjente voiceover-artister som Joe Cipriano, Peter Dickson og Hugh Edwards bruker Apollo Twin. En garantert vinner, som jeg planlegger å kjøpe inn selv etter at jeg fikk teste den hos en venn.
Funksjonaliteten avgjør
Det var de interfacene jeg selv har prøvd og testet, men det finnes et hav å velge mellom. Derfor bør du ikke bare velge et av de jeg har omtalt her – men snakk med kollegaer og voiceovere som kan gi deg tips og råd basert på din stemme, ditt studio, og din mikrofon. Til syvende og sist er ikke forskjellen i lydkvalitet det som skiller disse mest, men funksjonaliteten og mulighetene i programvare.
Akustisk behandling må komme først
Dersom du ikke er fornøyd med lydkvaliteten din bør det første du ser på være den akustiske behandlingen i rommet du jobber. En mikrofon til 20 000 kroner og et interface til 10 000 kroner i et rom som ikke har fått skikkelig akustisk behandling låter dårligere enn en mikrofon til 5000 kroner og et interface til 2000 kroner i et godt behandlet rom.
Faktisk kan dyrere utstyr vise seg å gjøre lyden dårligere dersom behandlingen av rommet ikke er skikkelig, fordi dyrere utstyr ofte er mer sensitivt, og dermed plukker opp mer romlyd, støy og ekko.
Av denne grunn har jeg investert betraktelig i akustisk behandling og lydisolerende tiltak for å oppnå best mulig lyd, og når jeg for noen år siden ønsket å oppgradere studioet mitt svidde jeg av mer penger på isolasjon enn på min elskede Focusrite Clarett.
Konklusjon
Et nytt interface kan gjøre en forskjell i lydkvaliteten din, men først og fremst handler det om funksjonalitet og hvilke behov du har. Du bør så langt det lar seg gjøre prøve ut forskjellige modeller i ditt eget studio før du bestemmer deg for hvilket interface du ønsker å gå for, og det viktigste du kan gjøre for lydkvaliteten er å investere i skikkelig akustisk behandling, før du oppgraderer interface og mikrofon.