Å være stemmeskuespiller kan trygt sies å være en ganske unik jobb. Og selv om det hjelper å ha en flott stemme, er kunnskapen om hvordan du faktisk bruker den, det som skiller deg ut fra andre. Det er nemlig mange som prøver seg, og de fleste lykkes ikke med å lage en karriere ut av dette.
En av årsakene er at de ikke vet hvordan de kontrollerer stemmen. Det er enkelt å lese inn et manus. Det er kunsten å få det til å høres ektefølt og naturlig ut, som skiller Gunnar i resepsjonen fra en stemmeskuespiller med ti års erfaring og uttallige timer øvelse bak seg.
Men selv om du er helt ny på dette, kan god stemmekontroll raskt bli din vei inn i en veldig konkurranseutsatt bransje. Og om du allerede er veletablert, kan du uansett ha god nytte av disse tipsene.
Fra tonehøyde til toneleie – å mestre grunnleggende stemmekontroll er avgjørende for å få gode jobber som stemmeskuespiller. Det er faktum, enten du vil jobbe med dubbing og animasjon, eller bedriftsvideo og reklame.
Hva er stemmekontroll og hvorfor er det så viktig?
Kort forklart handler stemmekontroll om å styre tonehøyde, toneleie, volum og tempo. Tenk på det som et piano. Er det ustemt og spilles av en som ikke forstår notene, blir det neppe annet enn sure toner og jamring når det spilles.
Stemmen din må også stemmes. Det gjøres med riktig kontroll, og selvsagt, forståelse av notene (eller i dette tilfellet, manuset du har foran deg). Riktig kontroll sikrer at du treffer de rette tonene hver gang, enten du skal gi liv til en karakter eller formidle en bedrifts budskap så det virkelig sitter.
- Tonehøyde er høyden (eller lavheten) i stemme din. Da mener jeg ikke volum, men det som på engelsk heter pitch. Ikke alle prosjekter krever en dyp og dramatisk trailerstemme, eller kvitrende høy Disney-prinsesse. Med god kontroll over tonehøyde kan du, til en viss grad, tilpasse stemmen til prosjektet. Samtidig er det ikke slik at alle prosjekter passer for alle, så et ekstraråd er å bare velge de prosjektene du mestrer godt.
- Toneleie kan også beskrives som karakteren eller kvaliteten i stemmen. Kanskje du er varm, kald, vennlig eller fiendtlig? Tenk på hvordan én setning kan bety noe helt forskjellig, avhengig av toneleie. Prøv det selv, med setningen «Hva gjør du her?». Den kan uttrykkes som undrende og nysgjerrig, som et overrasket utbrudd, eller kanskje en fiendtlig utfordring.
- Volum: Ikke alt bør ropes og projiseres mot mikrofonen. Noe får kanskje langt bedre virkningskraft om det hviskes eller sies lavt? Volum kan også brukes for å understreke viktige ord. Prøv setningen «Hva gjør du her?» igjen, men denne gangen med litt høyere volum på et av ordene, så hører du raskt forskjellen volum kan utgjøre, spesielt i kombinasjon med toneleie.
- Tempo er også med på å bestemme hvordan noe oppleves for lytteren. Om du leser en spenningsroman og snakker litt raskere når det blir ekstra spennende, øker du spenningen med din fremførsel. På samme vis kan langsomt tempo etterlate en følelse av melankoli eller kanskje noe truende (eller kjært og omtenksomt). I kombinasjon med de øvrige kontrollmekanismene vi har lært om nå, kan mye oppnås selv med små endringer.
Siden de fleste av oss ikke er velsignet med Morgan Freeman sin stemme, er vi rett og slett nødt til å bruke den stemmen vi har. Hvordan du bruker den, er det som avgjør. Øv deg på å bøye, forme og tilpasse stemmen til ulike roller.
Varm opp, pust og rett deg opp
Her er noen andre tips for å levere en jevnere og bedre fremførsel når du spiller inn en voice over:
- Lær deg gode pusteteknikker. Diafragmapusting er en teknikk som bruker muskelen under lungene, kalt diafragma, til å puste dypt og jevnt. Denne teknikken gir mer luftkapasitet og støtte til stemmen, og kan hjelpe med å unngå anstrengelse og heshet. For å øve på diafragmapusting, kan man legge en hånd på magen og kjenne at den hever seg når man puster inn, og senker seg når man puster ut.
- Ikke glem å ta pustepauser. Lær deg hvordan du tar korte pauser mellom setninger eller ord for å fylle på med luft, uten å miste flyten. Dette kan gi mer variasjon og dynamikk til stemmen, og gjøre det lettere å formidle følelser og intensjon. For å øve på pustepauser, kan man lese en tekst høyt og markere hvor man vil ta pauser.
- En stemmeskuespiller bør aldri gå i gang med en økt uten å varme opp først. Stemmen er et verktøy som krever mye kjærlighet og oppmerksomhet. Enkle øvelser som å nynne skalaer og tungevridere bidrar til å øke rekkevidden og varme opp stemmebåndene. Om du er stiv i kjeven og sår i halsen blir leveringen din dårligere.
- Rett deg opp. Holdningen vår har en direkte innvirkning på hvordan stemmen din låter. Hold ryggen rett, skuldrene avslappet og hev haken litt. Det gir en klarere og mer kraftfull fremførelse, og hjelper deg til å holde på lenger før du blir utslitt.
- Sist, men ikke minst, husk å ta vare på stemmen din!
Øvelse gjør mester!