norsk voice over logo

Slik tar du vare på stemmen du lever av

Tips fra studio
sånn bevarer du en sunn og frisk stemme norsk reklamestemme

Å ta vare på stemmen er en av de viktigste kravene en profesjonell voice over må følge. Det ligger mye arbeid bak den klare, tydelige og behagelige stemmen kunden hører, og mye av det består av gode, daglige rutiner vi som leverer reklamestemme må følge. Akkurat som for sangere må en stemmeskuespiller sørge for at stemmen er i tipp topp stand til enhver tid. Det er nemlig den vi lever av.

Mange av rutinene som en voice over må følge handler om livsstil. Det kan enten handle om å være mer selektiv med hva man spiser og drikker, til å sørge for nok hvile for stemmebåndene. Oppvarming før man setter seg foran mikrofonen er også et viktig steg alle stemmeskuespillere og reklamestemmer bør gjøre. Selv om en endring i livsstilen kanskje ikke har en umiddelbar effekt på stemmen, men over tid kan mange uvaner og måten man bruker stemmen på gå ut over helsen til stemmebåndene.

sånn bevarer du en sunn og frisk stemme norsk reklamestemme
Illustrasjon: Envato Elements

Hva du drikker og spiser før du går i studio for opptak, og ikke minst mens du tar opptak er også avgjørende for kvaliteten på sluttresultatet. Hvis du har lest inn en lydbok vet du for eksempel kanskje at kaffe ikke er veldig gunstig dersom du vil unngå «munnlyder». Under lange opptak er det spesielt viktig å passe på stemmen.

Det er andre forholdsregler stemmeskuespillere kan ta, for eksempel dersom du merker at stemmen begynner å bli hes eller du begynner å bli syk. Det er viktig å lytte til hva stemmen og kroppen din prøver å fortelle deg. Hvis du merker at stemmen din ikke er helt på topp kan disse tipsene hjelpe deg til å oppnå en friskere og sunnere stemme som varer lenger når du sitter i studio. Jeg har selv testet ut disse tiltakene, og spesielt når jeg sitter med en lang lydbok foran meg har de virkelig gjort en forskjell.

Drikk masse vann

Vann er som smøring å regne for stemmebåndene, så når du drikker bør du alltid ha et glass vann i nærheten. I tillegg til å holde stemmen frisk og kroppen hydrert forebygger det også hodepine. Dersom du ikke orker å drikke så mye vann kan du spise mat som inneholder mye av dette, som epler, meloner og agurk.

sitronvann med ingefær norsk reklamestemme2
Illustrasjon: Envato Elements

Pro tips: når jeg tar opptak liker jeg lunka vann med en sitronskive oppi. Kaldt vann frister kanskje mer, men det gjør stemmebåndene dine anstrengt, og er noe du bør unngå når du skal i studio.

Unngå koffein og alkohol

Både koffein og alkohol er noe du bør unngå store mengder av. Du bør definitivt ikke drikke alkohol før du skal i studio – man bør jo helst være klar i topplokket når man skal formidle et budskap – men også kaffe kan irritere stemmebåndene. Både alkohol og koffein er vanndrivende, så du får tørrere stemmebånd av begge deler.

drikke kaffe med moderasjon norsk voice over norsk reklamestemme
Illustrasjon: Envato Elements

I tillegg er det mange som plages av «munnlyder» (små klikke- og smattelyder når de prater) som opplever at problemet blir mindre dersom de unngår kaffe.

Sørg for at stemmen får hvile

En stemmeskuespiller bruker stemmen sin mye. Å opprettholde et engasjert og levende tonefall i flere timer hver dag kan være veldig anstrengende. Derfor er det viktig at du får nok hvile gjennom dagen, slik at stemmen ikke blir hes. Dette bidrar også til å unngå unødvendig slitasje på stemmebåndene. Ta pauser i et rolig rom der du slipper å prate til venner og familie. En «blund» for stemmen kan gjøre underverker, og er viktig for å ivareta stemmen over tid.

Jobber du i en boks dagen lang er det viktig med pauser og frisk luft.

Jobber du fra et lite rom, for eksempel et Whisper Room eller i skapet? Da vet du hva jeg snakker om når jeg sier det kan bli varmt og tett der inne. I dårlig, varm og innestengt luft trives ikke stemmen din. Det finnes ventilasjonssystemer, men for best mulig kvalitet bør det være så stille som mulig. Derfor velger jeg heller å ta oftere pauser enn å bruke ventilasjonsssytemer og vifter.

Ikke misbruk stemmen

Når du roper eller snakker høyt anstrenger du stemmebåndene. Vær bevisst over hvordan du bruker din egen stemme, og prøv å unngå roping og bruk av høy stemme. Skuespillere på teater må gjerne projisere stemmen sin utover i timesvis, men som voice over får du langt bedre resultater hvis du ikke projiserer for mye. Husk at mikrofonen er din venn, og den hører alt.

Du trenger ikke å projisere stemmen som en teaterskuespiller når du jobber med voice over. Spar på stemmen – det er den du lever av. Illustrasjon: Envato Elements

Pro tips: bruk headset når du tar lengre opptak, slik at du kan høre stemmen din via disse samtidig som du prater. Det gjør at du snakker lavere, og sparer stemmen. For kortere opptak foretrekker jeg å legge fra meg hodetelefonene, fordi kommersielle voice overe ofte kan høres litt for mye ut som en programleder i radio dersom jeg har de på.

Kutt ut røyken

Røyk irriterer stemmebåndene, og kan også føre til permanente skader på disse. Å røyke, dampe eller puste inn forurenset luft er skadelig, og det vet vi jo alle. Men hvis du lever av stemmen din bør du være ekstra forsiktig med dette. Jeg må innrømme at jeg av og til tar meg noen trekk av e-sigaretten min, som heldigvis er mindre skadelig enn røyk – men målet er å kutte ut den også.

Ikke rens stemmen for ofte

Når du harker og renser stemmen kan det faktisk skade stemmebåndene dine. Når du føler at trangen til å rense stemmen kommer og du er i ferd med å harke så prøv et glass vann. Å harke er som å slå stemmebåndene sammen, så når du gjør det for ofte risikerer du å bli hes.

Lytt til stemmen din

Gjør deg kjent med hvilke tegn din stemme gir når den er i ferd med å bli sliten. Når du begynner å bli hes eller sår i halsen er det et tydelig tegn på at du bør hvile stemmen din. Ikke tving deg gjennom et opptak dersom du blir hes, men ta deg en pause. Det er kjipt å si nei til jobber fordi stemmen ikke fungerer som den skal i noen dager, men heller det enn å levere et halvgodt resultat til kunden.

Hvis hesheten ikke går over etter 1-2 uker bør du ta en tur til legen.

Reduser stress i hverdagen

få nok hvile norsk stemme stemmeskuespiller norsk voice over
Det er viktig med en god natt søvn og nok pauser for å redusere stress i hverdagen. Illustrasjon: Envato Elements

Man skulle kanskje ikke tro det, men livet som voice over kan faktisk være stressende. Når dette bygger seg opp over tid kan det føre til fysiske problemer, inkludert muskelspenninger i kjeven, fordøyelsesproblemer og søvnproblemer.

Mange profesjonelle voice overe som jobber hjemmefra kjenner til dette. Derfor er det viktig å ta nok pauser, komme seg ut i frisk luft, se andre omgivelser og lade batteriene. En avslappende gåtur i naturen kan gjøre underverker for å roe både kropp og sjel.

Du bør også unngå å ta med deg jobben på senga. Her er jeg tidenes største synder, for med nettbrettet i hånd kan jeg svare på e-poster, meldinger og lese gjennom manus for morgendagen. Da er jeg jo klar til dyst neste morgen, tenker jeg. Men så lett er det ikke, for jobbstress på senga før man sovner kan faktisk ødelegge nattesøvnen. Derfor har jeg nå innført en ny regel, som også var inspirasjonen til å skrive dette innlegget: nettbrettet kan kun brukes til serier, film, og lydbok. Jeg vil ikke gi opp timen med en god serie før jeg sovner, men jeg kan i det minste legge fra meg jobben i en time på kvelden for å koble av.

Skaff en luftfukter

luftfukter norsk voice over
En luftfukter gjør underverker med den tørre inneluften. Foto: Bill Smith/Flickr

Dersom du har tørr luft i omgivelsene dine går dette ut over stemmen. Spesielt hvis du bor i et tørt klima og på vinteren når elektrisk varme tørker ut inneluften er dette viktig. Skaff en luftfukter i rommet der du jobber.

Varm opp

Oppvarming av stemmen sikrer at du er klar til å levere best mulig resultat til kunden. Det er mange øvelser du kan gjøre for å varme opp stemmen din, og stemmebyrået Bunny Studio (som jeg også jobber med) har noen flotte tips og gode forklaringer på hvordan du kan varme opp stemmen din før opptak. Tro meg, dette gjør underverker, men alt for mange hopper over den viktige oppvarmingen.

Hvis stemmen er dårlig men du må jobbe

Hvis du er sår i halsen eller gørra etter en forkjølelse ikke slipper taket bør du i utgangspunktet ikke jobbe før du er bedre. Men noen ganger må vi jo. Det kan være et hasteoppdrag for en viktig kunde, eller en lydbok med leveringsfrist om kort tid som du bare må bli ferdig med. I så fall finnes det heldigvis noen tips for å redde inn stemmen – midlertidig – slik at du kan fullføre oppdraget.

Kutt opp litt ingefærrot med sitron og bland med vann. Kok opp blandingen og la den stå i en times tid på veldig svak varme slik at vannet ikke koker bort. Sil blandingen i en kopp å drikk mens den fremdeles er varm. Dette trikset kan gjøre underverker på en sliten eller syk stemme.

Et annet tips som fungerer best på mindre intens irritasjon er sitronurte-te uten sukker, hvile og helst en god natt søvn. Disse triksene kan hjelpe, men ingenting er like viktig som å la stemmen hvile til den er frisk og rask igjen.

Del: 

Siste innlegg

Bestill norsk voice over

Ta kontakt hvis du har spørsmål eller ønsker en norsk stemme til ditt neste prosjekt.