Det kan være skikkelig vrient å finne ut av hvordan du skal legge opp dagen når du nettopp har startet med stemmeskuespill. Hvordan vet du hva som er viktigst? Hvor mye tid trenger du på å bygge opp bedriften din, kontra hvor mye tid du bør bruke i studio?
Å drive en vellykket voiceover-bedrift handler om mye mer enn en knall stemme og evnen til å bruke den riktig.
Det krever strategisk planlegging, effektiv markedsføring, smart tidsstyring og evnen til å lære noe nytt hele tiden.
I dag skal vi se nærmere på hvordan du kan ta din karriere som stemmeskuespiller fra null til hundre.
Studiotid er bare en del av det
En av de største misforståelsene mange stemmeskuespillere har, er at de kommer til å bruke det meste av tiden sin i studio.
Sannheten er at en god del av tiden din kommer til å gå med til å bygge opp en solid nettprofil, byge relasjoner i bransjen og med bedrifter, finne ut av hvilke plattformer du kan bruke for å nå ut til kunder, og finne smarte måter å markedsføre seg på.
Markedsføring er avgjørende
Markedsføring er helt essentielt for en stemmeskuespiller. Du må finne måter å kommunisere til potensielle kunder at du fins, er åpen for oppdrag og ledig for ansettelse.
Dette kan bety å sette opp en nettside, legge ut demoer og lage fengende markedsføringsmateriell. Her finnes det flere gode eksempler.
Selv har jeg stort sett holdt meg til de tradisjonelle kanalene, i tillegg til å bruke plattformer som Fiverr, der jeg har vært en topprangert og pro-sertifisert selger i en årrekke.
Et annet eksempel på smart markedsføring er Åsta Kristin sin TikTok-konto – en liten gullgruve av humor og innblikk i livet som stemmeskuespiller (mest humor).
@aastakristin Replying to @i.priv Du kan ta jenta ut av Dinsey, men ikke Disney ut av jenta si! #voiceover #voiceactor #stemmeskuespiller #fyp #norgetiktok #tiktoknorge #disney ♬ original sound – Åsta Kristin
Selv har jeg også kastet meg ut på TikTok – og du må gjerne følge meg der – men er det en stemmeskuespiller du bør lære av når det kommer til den kinesiske kortvideoappen, så er det Åsta Kristin.
Ikke glem plattformene
Det kan også være lurt å melde seg inn på plattformer som formidler stemmeskuespilloppdrag. Det finnes flere, slik som Voice123, Voices.com, Bodalgo og BunnyStudio.
Jo flere steder du er synlig, jo større sjanse er det for at kundene finner deg.
Husk også på direkte markedsføring. Invester i markedsføring og ta gjerne kontakt med bedrifter du tror kan dra nytte av stemmen din. Selv har jeg et samarbeid med flere produksjonsselskaper i inn- og utland, og det gir meg også stadige oppdrag.
Lag en timeplan
Smart tidsstyring er også helt avgjørende for å drive en vellykket bedrift som stemmeskuespiller.
Lag deg en skikkelig timeplan som gjør at du får unna oppgaver effektivt. Minimer forstyrrelser som sosiale medier og eposter. Løsningen er rett og slett prioritering.
Ha klart for deg hva som må gjøres først, sett av faste tider til ulike aktiviteter og hold deg mest mulig til timeplanen.
Hvor mye er du verdt i timen?
Ikke glem outsourcing! Hvis du tar årsinntekten din og deler den på antall timer du jobber, ser du raskt hva du er verdt i timen.
Regnestykket er enkelt. Her er et eksempel:
- Du jobber 40 timer i uka i gjennomsnitt. 40 x 52 = 2080 timer i året.
- Du tjener 800.000 kroner i året, delt på 2080 timer i året = 384 (omtrent)
- Du er verdt 384 kroner i timen.
Så hvis du kan betale noen andre for å gjøre unna andre oppgaver, slik som husvask, oppvask og klesvask, kan du fokusere mer av tiden din på å bygge karriere, uten at du taper på det økonomisk.
Hvis du har råd til det kan du sette bort oppgaver som markedsføring og redigering også. Da sparer du tid som du kan bruke på auditions og innspilling i stedet. Spesielt redigering kan ta lang tid, og hvis du er ny må du bruke tid på å lære det også.
Bygg nettverk
Nettverksbygging er veldig viktig. Minst like viktig er det å holde seg oppdatert på trender og utvkling i bransjen.
Høy synlighet i sosiale medier er også viktig, spesielt om du er ny og skal nå ut til kunder som aldri har hørt om deg før.
Så uansett om du nettopp har startet, eller er en erfaren stemmeskuespiller, håper jeg disse tipsene hjelper deg til å planlegge tiden din mer effektivt.
Trenger du hjelp?
Trenger du hjelp? Ta kontakt, så hjelper jeg deg gjerne, enten du trenger opplæring i redigering, tilbakemelding om lydkvaliteten i studioet ditt, eller kanskje egne tips til markedsføring.