norsk voice over logo

Hvordan stemmeskuespill bidrar til suksess for kortvideo

Tips fra studio
kortvideo og voice over

I en digital æra hvor kortvideo konstant kapper om oppmerksomheten vår, er det interessant å se hvordan noen sekunders innhold kan holde oss trollbundet til skjermen. Hvordan kan vi bruke tre timer på TikTok og plutselig bli overrasket over at det snart er morgen?

Mye av svaret ligger i de fengslende TikTok-videoenes visuelle elementer, men også lyden har mye å si. Disse snuttene er dyktig konstruert for å gripe og beholde vår oppmerksomhet ved å utnytte flere viktige faktorer:

  1. Dynamiske animasjoner: Raske og innbydende visuelle presentasjoner som drar seeren inn.
  2. Scrollstoppende effekter: De kan fortrylle oss, få oss til å glemme tidens gang og den hvile vi sårt trenger.
  3. Konsist og gripende innhold: Videoer som gir oss informasjon i komprimert form, men som samtidig engasjerer.
  4. Profesjonell fremføring: Mange av disse videosnuttene er presentert av dyktige mediepersonligheter eller stemmeskuespillere som formidler historier med lidenskap.

Ekte stemmeskuespill og kortvideoer

Det er nettopp dette siste punktet som virkelig fascinerer meg (naturlig nok). En autentisk stemme, som bærer følelser, nyanse og genuin menneskelig dybde, kan gi en uerstattelig forsterkning til budskapet i videoen.

Dette er i kontrast til de syntetiske, kunstige stemmene generert av dagens AI-teknologier. Selv om de er teknologisk imponerende, mangler de ofte den menneskelige varmen som en profesjonell stemmeskuespiller bringer.

Etterhvert som syntetiske stemmer blir stadig mer overbevisende, er det verdt å reflektere over stemmeskuespillerens plass. Selv om AI kan gjenskape mange aspekter ved menneskelig tale, mangler disse stemmene den emosjonelle dybden og autentisiteten et virkelig menneske bringer med seg til studio.

Menneskelig kontakt er dypt rotfestet i vår biologi og psykologi. Vi er skapt for å lese ansiktsuttrykk, tolke tonefall, og føle empati.

Kortvideo blir bedre med en ekte stemme.

The Uncanny Valley – når syntetiske stemmer blir nesten realistiske

Selv om AI kan etterligne disse funksjonene til en viss grad, har vi en innebygd evne til å gjenkjenne det ekte fra det kunstige. Og jo bedre de syntetiske stemmene blir, jo nærmere den såkalte «Uncanny Valley» kommer vi.

Teorien om «the uncanny valley» beskriver hvordan mennesker opplever en følelse av ubehag når vi kommer over noe som ligner nesten, men ikke helt, på et menneske. Dette gjelder for eksempel menneskelignende roboter, men trolig også kunstige stemmer.

Dette er grunnen til at en ekte latter, en sårbar tåre eller en lidenskapelig presentasjon ofte vil ha større innvirkning, samtidig som den syntetiske stemmen potensielt kan ha en negativ effekt.

Det kreves naturligvis mer forskning på området, og studiene jeg har funnet peker i begge retninger. Mye avhenger tilsynelatende av mottakerens egen motstand mot teknologien.

Gir liv til innholdet

Stemmeskuespillernes evne ligger ikke bare i at vi kan lese et manus: det ligger i vår evne til å gi liv til ordene, til å ta med den som lytter på en reise, og til å skape en følelse av tilstedeværelse. Dette er en kunst som tar år å mestre.

For noen videoer kan kunstige stemmer være tilstrekkelig. Etter min mening er ikke tilstrekkelig godt nok, spesielt ikke når neste video bare er et sveip unna.

5 tips for å mestre kortvideo

  1. Sett av tid til å scrolle. Scroll deg gjennom TikTok, Instagram Reels og andre kortvideoplattformer for å se hva som fungerer. Legg merke til stilen, tonen og formatet som får best respons.
  2. Lag enkle manus. Få ned budskapet til bare det viktigste på 10-30 sekunder. Unngå lange resonnementer. Jo enklere, jo bedre.
  3. Bruk enkle redigeringsverktøy. Kompliserte programmer tar lang tid å lære seg. Prøv apper som CapCut for enkel klipping og effekter.
  4. Tilpass innholdet. Bruk vertikalt format i god kvalitet. Legg på musikk, tekst og effekter som trender.
  5. Engasjer fra starten. De første sekundene er avgjørende. Bruk spennende klipp, tekst eller lyd for å fange seeren umiddelbart, inkludert en engasjert stemmeskuespiller.

Del: 

Siste innlegg

Bestill norsk voice over

Ta kontakt hvis du har spørsmål eller ønsker en norsk stemme til ditt neste prosjekt.