norsk voice over logo

Hvor mye koster en norsk voice over?

Tips fra studio
norsk voice over pris

Så hvor mye koster en norsk voice over egentlig? Prisen for en norsk voice over kan variere kraftig, fordi hver enkelt stemmeskuespiller eller agent setter sine egne priser. 

Jeg får ofte spørsmål om hvorfor jeg tar 299 kroner for en voice over som koster mangfoldige tusenlapper et annet sted. 

I dette innlegget får du lære mer om hvordan stemmeskuespillere priser sine tjenester (både her på Norskvoiceover.no og ellers på markedet) og “hemmeligheten” bak hvordan jeg kan levere samme kvalitet til en brøkdel av prisen. 

Erfarne stemmeskuespillere har gjerne sine egne priser som de jobber ut fra. Noen selger tjenestene sine direkte til kundene, men de fleste jobber kommer via byråer og produksjonsselskaper. Om disse prisene er mulig å forhandle ned avhenger derfor i stor grad av hvilken avtale disse byråene og selskapene har med sine talenter. 

Hvis du er i ferd med å leie inn en stemmeskuespiller er det uansett lurt å ha kjennskap til hvordan og hvorfor prisene er som de er. 

Det er ikke alltid lett å forstå hvorfor en tjeneste som Norskvoiceover.no tilbyr noe for en brøkdel av prisen, og mange vil naturligvis stille seg spørsmålet: er de 10 minuttene skuespilleren bruker i studio virkelig verdt mange tusen kroner? 

Den eneste som kan svare på det spørsmålet er kunden. Men jeg vil likevel gjøre et forsøk, selv om jeg sitter i den andre enden. 

1. Hvordan skal stemmen brukes?

voice over norge pris
En stemme som skal brukes i en tv-reklame koster ofte mer, fordi stemmen i seg selv gir mer verdi til kunden. Illustrasjon: Envato Elements

For det første er hvert prosjekt forskjellig. I voice over-bransjen behandles ikke en 30 sekunder lang tv-reklame på samme måte som en 30 sekunders bedriftsvideo. Hvorfor ikke? 

Det ærlige svaret er at stemmeskuespilleren vet at budsjettet til et produksjonsbyrå som lager reklame for en stor bedrift er langt større enn hos snekker Andersen som ønsker seg en Facebook-video. I tillegg vet man at verdien et slikt selskap får igjen for de 30 sekundene er langt større ved en nasjonal tv-reklame. Det er rett og slett mer penger i omløp, og stemmeskuespilleren vil ha sin del av kaka. 

Derfor kan vi si at det som først og fremst avgjør prisen på oppdraget er hvordan det skal brukes. Skal du lage en kort reklamesnutt for snekker Andersen som skal brukes på en Facebook-side med 200 følgere? Da koster 30 sekunder med stemme ofte langt mindre enn hvis du planlegger en nasjonal tv-kampanje for McDonalds. 

Men… Du tar jo samme pris uansett hva slags oppdrag det er. Hvorfor det?

Det stemmer at jeg ikke har bruksgebyrer. Faktisk skiller min prismodell seg totalt fra det som er vanlig i bransjen. Det har sine grunner. Jeg tar likevel ikke samme pris for alle typer oppdrag.

Hvis jeg skulle tatt samme pris per ord for e-læring og bedriftsvideo, hadde e-læringskurset hos meg kostet mer enn hos andre.

Jeg tar alltid utgangspunkt i 1,99 kroner per ord, men har rabatt for lange manus. Hvor stor rabatten er avhenger av lengden på manuset.

Et manus på 2000-10 000 ord får 20% rabatt, og et manus på over 10 000 får 40% rabatt. Størst rabatt får man ved manus på over 20 000 ord, da hvert ord kun koster 99 øre.

Hvorfor så lave priser?

Først og fremst ønsker jeg selvsagt å snappe til meg så mange oppdrag som mulig (forfriskende med litt ærlighet) – men jeg ønsker også å bidra til en endring i bransjen.

Jeg tror nemlig markedet har godt av litt skikkelig konkurranse. Så langt har det norske markedet vært mettet av stemmer, og den lille klubben er årsaken til at du ofte hører den samme stemmen både to og tre ganger i løpet av en reklamepause. 

Disse stemmene har levd godt på at Norge er et nisjemarked, og at det finnes noen få veletablerte stemmer som har tatt mesteparten av kaka. Og hvis de kan ta mange tusenlapper for 10 ord i sitt hjemmestudio, så sier jeg ganske enkelt “så bra for de!”. 

Jeg derimot, tror ikke at du som eier et firma som bruker stemmer smiler like mye som skuespilleren når du må betale slike priser. 

2. Hvor komplisert og tidkrevende er jobben?

Redigering og synkronisering til video er ekstratjenester som er med på å avgjøre prisen for en norsk stemme. Illustrasjon: Envato Elements

Lengden på manuset påvirker også prisen. Hos noen i større grad enn hos andre. For å beregne hvor mye tid det vil ta å produsere en norsk voice over må du vite: 

  • Hvor mange ord er i manuset. 
  • Hvor lenge skal det ferdige opptaket vare. 
  • Hvor mye redigering må til. 
  • Språket som blir brukt (teknisk, medisinsk, historiefortelling, eller en enkel innlesning etc.)

Her kommer vi nærmere inn på hvorfor mine priser er så lave. Jeg tar nemlig bare betalt for antall ord i manuset for de fleste typer prosjekter.

Jeg har egne priser for lydbøker og medisinsk innlesning, fordi dette krever mer research og skaper mer tungekrøll under opptak. 

Et manus som tar meg dobbelt så lang tid å lese inn fordi det er komplisert skal også koste dobbelt så mye. Det synes jeg er rettferdig. Dobbel tid, dobbelt betalt. Men utover det tar jeg altså kun betalt per ord, og for tilleggstjenester.  

Redigering er et annet aspekt.

Her tar jeg, som andre, ekstra betalt for ekstra tjenester. For eksempel koster det ekstra om du vil ha opptaket delt opp i mange filer. Lydeffekter eller bakgrunnsmusikk er også ekstratjenester. Den mest vanlige ekstratjenesten jeg leverer er synkronisering til video. Det vil si at jeg matcher stemmen til en eksisterende video, slik at timingen blir riktig og flyten god. Det krever naturligvis en god del ekstra tid, både under opptak og redigering. 

Dermed kan vi også si at språket, redigering og ekstratjenester er en viktig faktor som avgjør prisen for en voice over i Norge. 

Verdi i seg selv

Til nå har vi snakket om konkrete aspekter som avgjør prisen. Men det er mer enn dette som må tas i betraktning hvis vi skal få en god forståelse av hvorfor prisene er som de er. 

Selv om jeg mener praksisen med bruksgebyrer er moden for en forandring, er det nemlig slik at også denne har sine grunner. Å forstå denne handler om å forstå verdien en god voice over gir til ditt prosjekt, firma, reklame eller kunder. Som en stemmeskuespiller er jeg like opptatt av dette som mine dyrere “kollegaer”. 

Hvis min stemme sørger for at ditt firma øker kundetilfredsheten gjennom en serie gode opplæringsvideoer, eller fører til økt salg fordi jeg forteller engasjert om ditt produkt, skaper stemmen min verdi for deg. Hvor mye verdi avhenger av prosjektet. 

Mer enn bare ord

Min egen prismodell er basert på langt mer enn bare ord – den er også basert på hvordan jeg jobber. 

Grunnen til at stemmen min brukes i flere tusen bedriftsvideoer, men bare et dusin tv-reklamer, er en nøye gjennomtenkt strategi som jeg vil forklare mer om i et eget innlegg. 

Kort fortalt går det ut på at jeg aldri skal befinne meg et eneste minutt i studio uten at jeg får betalt for det. 

Du har kanskje hørt om auditions? Det er når en stemmeskuespiller får tilbud om å sende inn en audition – akkurat som for en rolle i en film. 

De fleste stemmeskuespillere bruker mye tid på auditions. Mellomlegget for gratisarbeidet er det kunden som betaler. Illustrasjon: Envato Elements

Teknisk sett betyr det at skuespilleren gjør en jobb, uten å vite om de får betalt for den. Time etter time blir brukt på dette, og noen må selvsagt betale for herligheten. Det er det kunden som gjør. 

Gjør man mange auditions (og er dyktig) får man også flere store roller, for eksempel i tv-reklamer. Men fordi man har brukt timesvis på auditions fremfor betalte jobber må det tas igjen et sted, og mellomlegget havner på fakturaen du får etter at oppdraget er gjort. 

Jeg gjør ikke auditions. Jeg setter meg kun foran mikrofonen når du betaler for tiden min. Når jeg forklarer dette til kunder som tidligere har vært vant til å få en gratis audition lurer de ofte på hvordan de kan avgjøre om jeg er rett mann for jobben. Svaret er enkelt: demoer. Min stemme kan du høre i en rekke demoer som burde dekke det meste. Og hvis det virkelig er behov for en spesialtilpasset demo for akkurat kundens manus, så koster det faktisk bare 199 kroner.

Kort og greit jobber jeg ikke gratis for deg, slik at jeg kan ta betalt for det hos neste kunde. 

Det gir alle en lavere pris når de bestiller hos meg, sammenlignet med hos andre norske stemmer. Dét, og en overbevisning om at en profesjonell norsk stemme ikke skal koste skjorta. 

Dette betaler du for en voice over i Norge

Eksemplene under er nettopp det: eksempler. Som jeg skrev i begynnelsen av dette innlegget står hver stemmeskuespiller fritt til å sette sine egne priser og praksiser, men basert på min erfaring er dette ofte hva du vil møte. 

Studio-tid

Dette er grunnprisen for tiden en stemmeskuespiller bruker i studio. Prisene kan variere veldig, men ligger gjerne på rundt 2000 kroner timen og oppover. 

Studioleie

Igjen varierer prisene kraftig, og i dagens marked blir stemmen ofte både tatt opp, redigert og produsert i skuespillerens eget hjem. Dette er derfor ikke like relevant i dag som før, men du kan regne med 1000+ kroner per påbegynte time hvis studioleie er en faktor. 

Redigering

Mixing, redigering, klipping, effekter og synkronisering kan være ekstrakostnader, og ikke alle stemmeskuespillere tilbyr alle typer redigering. For mer avanserte oppgaver, som lydeffekter, komplett produksjon av en radioreklame etc. kan du regne med 1500 kroner per påbegynte time eller mer. 

Bruk

Beregnes ofte som en prosent av studioprisen, og ofte for begrensede tidsperioder. For eksempel kan et bruksgebyr være på 20 000 kroner for et års bruk til TV. Igjen, her varierer prisene veldig. Hos Norskvoiceover.no betaler du aldri bruksgebyrer.

Her er noen priseksempler for en rekke vanlige prosjekter.

Bedriftsvideoer

En typisk bedriftsvideo varer i 3 minutter, og blir ofte brukt på nettsider eller i sosiale medier. Bruksgebyr er uvanlig for stemme til bedriftsvideo.

Totalt (typisk markedspris): 2500-4500 kroner
Hos Norskvoiceover.no: 299 – 699 kroner.

E-læring

Et typisk e-læringskurs er på 20 000 ord (omtrent to timer ferdig produsert lyd). Bruksgebyr er uvanlig for stemme til e-læring og pris per ord ofte lavere enn for kortere prosjekter.

Totalt (typisk markedspris): 13 500 – 25 000 kroner
Hos Norskvoiceover.no (20 000 ord – medregnet rabatt for langt manus): 10 000 kroner for 20 000 ord.

Lydbok

Lydbøker blir ofte tatt opp og redigert av stemmeskuespilleren selv. En typisk lydbok er på 80 000 ord. Pris ofte oppgitt per ferdige time.

Totalt (typisk markedspris): 2500 kroner per ferdige time.
Hos Norskvoiceover.no: 850 kroner per ferdige time, 7225 kroner for 80 000 ord.

TV-reklame

TV-reklamer involverer ofte bruksgebyrer. Norskvoiceover.no har ingen bruksgebyrer, heller ikke for radio og TV.

Totalt (typisk markedspris): 4500 kroner + 500 – 1000% per år i bruksgebyr.
Hos Norskvoiceover.no: 299 – 399 kroner, en gang.

Konklusjon 

Jeg håper dette innlegget har gitt deg som leser litt mer innsikt i hvorfor en norsk voice over koster det den koster. Som du sikkert forstår er prisvariasjonene store og basert på en rekke faktorer. Man bør alltid gjøre research og vurdere flere muligheter før man velger en stemme. Til syvende og sist bør du velge den stemmen du tror gir best resultater og valuta for pengene. Om det er en profesjonell norsk voice over til 199 kroner med alle typer bruk inkludert for alltid, eller en profesjonell stemme til 20 000 kroner, er helt opp til deg.

Ta kontakt i dag for et uforpliktende tilbud!

Del: 

Siste innlegg

Bestill norsk voice over

Ta kontakt hvis du har spørsmål eller ønsker en norsk stemme til ditt neste prosjekt.